Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Ki volt Alberto Santos-Dumont?

Szerző   /  2020-12-22  /  No Comments

    Print       Email

Alberto Santos Dumont – számunkra nem mond semmit ez az amúgy igen hangzatos név. A jól csengő névhez stílusos megjelenés is társul, a bélyegeket szemlélve nehéz eldönteni, hogy ez az úr mivel foglalkozott és hogyan érdemelte ki, hogy rákerüljön a portréja két Uruguay-i bélyegre 1956-ban.

Alberto Santos-Dumont, 1956.

A bélyeget szemlélve Uruguay és Brazília zászlaja tűnik fel az elegáns úr háta mögött, így hát ennek az úrnak brazil kötődése is kellet, hogy legyen. A bélyeg jobb oldalán valamilyen különös alakzat is látható, ami, ha alaposabban szemügyre vesszük, kiderül, hogy egy régi repülőgép.

Dumont-Santos személye tehát a repüléshez köthető, amivel már egészen közel kerültünk a történethez, amit ez a bélyeg elmesél.

Dumont élete igazán regényes. Egy gazdag kávétermelő családból származott, azonban már fiatalon elkötelezte magát a repülés mellett. Párizsban költözvén, az 1900-as évek elejétől fogva mindenféle repüléssel kapcsolatos kutatásban, tervezésben és gyakorlati kísérletben részt vett, többek közt léghajójával megkerülte az Eiffel tornyot, ami akkoriban bravúros teljesítménynek számított.

Aida – 1903

A hőlégballonok és léghajók után áttért a levegőnél nehezebb repülő tárgyak felé. Különböző, mozgó- illetve fix szárnyű repülőgépeket és helikoptereket tervezett. Repülőgépével 1906. október 23-án 220 métert sikerült megtennie a levegőben 21,5 másodperc alatt, ami világrekordnak számított. Így erősen megkérdőjelezhető, hogy a Wright fívérek voltak-e az elsők, akik a levegőnél nehezebb szerkezettel a levegőbe emelkedtek. Az ő repülésük első repülésük nem nyilvános esemény volt, és nem készül róla filmfelvétel, míg Ráadásul Santos-Dumont gépéről mozgógépet készítettek repülés közben. Mindenesetre a brazilok meg vannak győződve, hogy övék az elsőség és a dicsőség a repülés történetében.

Santos-Dumont több izgalmas gépet tervezett és készített, ezek között a Demiselle legyártása mindössze tizenöt napot vett igénybe. A gép 100 km/h sebességgel repült, 1910-ben!

A történet folytatása és befejezése sajnos felettébb tragikus. Az első világháború megpróbáltatásai és gyanúsításai miatt Dumont-Santos megsemmisítette tervrajzait és depresszióba süllyedt. Később, 1932-ben, öngyilkosságot követett el a repülés egyik kiváló úttörője.

Róla mesél ez a két bélyeg és FDC.

    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

A világ változik – a bélyegvilág.net lassan költözködik

Elolvasom a cikket →