Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

A legértékesebb magyar bélyeg: 1867. 5 krajcár tévnyomat

Szerző   /  2017-06-29  /  No Comments

    Print       Email

Lehet, hogy megoszlanak a vélemények, de az eladási árak alapján a legértékesebb magyar bélyeg az 1867-ben kibocsájtott 5 krajcárosból készült tévnyomat, 3 kr-os értékjelzéssel. Ez tulajdonképpen még nem egy tisztán magyar bélyeg, hanem a Monarchiával közösen kiadott (OPM) bélyeg, azonban a feladás helye Magyarország volt, ezért magyar filatélia részének tekinthető.
A „Kőbánya” bélyegzéssel ellátott, teljes postai küldeményen fennmaradt tévnyomatok csak hetven év múlva, 1938-ban bukkantak fel. A Bécsből Budapestre költözött Pfeiffer család üzleti levelezését ekkor vásárolta meg egy magyar bélyeggyűjtő, Gál László, aki a két, tévnyomattal bérmentesített, Kőbánya bélyegzésű levelet az iratok közt megtalálta. A harmadik hibátlan példány csak 1997-ben került elő, Dr. Pákozdy Károly gyűjteményéből, amit örökösei ekkor árvereztek el, 38 millió forintos leütési áron.

KŐBÁNYA – itt adták fel a ritka bélyeget. A ritkaság a Bélyegmúzeumban tekinthető meg.

A tévnyomat úgy keletkezett, hogy az 5 krarjáros nyomódúcok közé egy 3 krajcáros keveredett. Az ismert példányok BRUKENAU, DETTA G, KŐBÁNYA ÉS G. BECSKEREK bélyegzésűek.

A másik Kőbánya-levélért, 2005-ben egy svájci árverésen, mai árfolyamon mintegy 130 millió forintnak megfelelő svájci frankot fizettek.

A négy szóló bélyegből egy darab magyar bélyeggyűjtő tulajdonában van, a másik három külföldre vándorolt.

    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

A világ változik – a bélyegvilág.net lassan költözködik

Elolvasom a cikket →