Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Lehet, hogy magyar a világ legritkább bélyege?

Szerző   /  2017-04-01  /  No Comments

    Print       Email

A Sotheby’s aukciós cég senior bélyegszakértője – Jonatan Beuamont – zárt körű  blogjában számolt be egy nemrégiben felbukkant magyar tévnyomatról, amely betörhet a magyar – sőt akár a világ – bélyeg ritkaságainak táborába és akár dobogóra is kerülhet. Az 1916-os Arató-Parlament sorozat 15 filléres bélyegéről van szó, melynek “Magyar Kir. Posta” felirata fordítva szerepel a bélyegen.

A tévnyomatos Arató bélyeg postatiszta, kifogástalan minőségű, és bizonyosan eredeti Forrás: Jonatan Beuamont

“Eddig egyetlenegy példány ismert ebből a tévnyomatból” – szól a szakértő nyilatkozata, akinek szavai szerint “az eredetiséget igazoló szakértői vélemények és gázkromatográfiai tesztek birtokában kijelenhetjük, hogy ez a bélyeg akár keresett világritkaság is lehet,  amennyiben nem bukkan fel belőle több példány”.

A magyar bélyegek iránt egyébként is növekszik a nemzetközi kereslet, amit ez az értékes ritkaság bizonyára tovább fokozhat – tette hozzá az elit bélyeggyűjtő körökben elismert szakember.

A bélyeg piaci árát egyelőre nem lehet behatárolni, azonban az 5 millió fontos szintet is elérheti, amennyiben egy lelkes gyűjtő vételi szándéka társul a magyar bélyegek iránti szenvedéllyel.

Érdekes és egyben kínos kérdés, hogy miként maradhatott észrevétlen ez a tévnyomat a gyűjtők és a szakemberek előtt több, mint száz évig – ilyen késői, szenzációs felfedezés a bélyeggyűjtés történetében még nem fordult elő.

Mr Beaumont tudósítása szerint a jelenlegi tulajdonos egy Németországban élő nyugdíjas kutyaidomár, aki ugyan szerény anyagi körülmények között él, azonban még nem gondolt arra, hogy pénzzé tegye bélyeggyűjteményének – ahogy ő fogalmaz – érdekes darabját. “Inkább a kisunokámra hagyom, akit szerencsére jobban érdekel a bélyeggyűjtés, mint az internet és a Facebook” – tette hozzá a tulajdonos. Így lehet, hogy még várnunk kell, amíg robban a magyar bélyeg atombomba.

    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

RSA

Elolvasom a cikket →