Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Liszt Ferenc és Joachim József

Szerző   /  2017-11-11  /  No Comments

    Print       Email

Amikor először megláttam ezt az emléklapot, az első benyomásom az volt, hogy az emléklapon és díszbélyegzőn látható Liszt Ferenc ábrázolás bizony egy kicsit félrement. Figyelmesebben elolvasva a szöveget értettem meg, hogy az említett portrék Joachim Józsefet ábrázolják, aki ilyentén hasonlít Liszt Ferencre, leginkább hajviseletében. Valószínűleg a kor divatja volt mindkettőjükre hatással volt, illetve az Liszt Ferenc, mint Joachim akkorra már befutott dirigense is hatással lehetett Joachim hajkotonájának stílusára.

Ekkor merült fel bennem a kérdés, hogy tulajdonképpen ki is Joachim József? Ahogy sejteni lehet, ő is zenész, mégpedig a XIX. század leghíresebb hegedűművésze volt. Emellett zeneszerzéssel és karmesteri tevékenységgel teljesedett ki művészi pályája.

Liszt Ferenc és Joachim József

Talán kevesen tudják róla, hogy három évig Felix Mendelssohn tanítványa volt, és már 16 évesen a lipcsei zenei főiskola hegedűtanszékének tanára volt, ezt követően a berlini filharmonikusok karmestere, majd a berlini zeneakadémia alapító igazgatója volt, mely tisztségét 37 évig töltötte be.

Weimarban, az udvari zenekaában is hegedült, ahol Liszt Ferenc volt a karmesetere, így az emléklap tartalmilag is értelmezhető – nem csupán zenész-zenész alapon találkozott rajta a két művész.

Joachim József játékát gramofon felvételek is őrzik, ennek ellenére nagyszerű tehetségének és pályafutásának az emléke hazánban érdemtelenül a feledés homályába vész. Weimar-ban 1999. óta rendezik meg a róla elnevezett nemzetközi kamarazenei találkozót, emellett emlékét egy német bélyeg is őrzi.

 

Joseph Joachim bélyeg

 


    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

A világ változik – a bélyegvilág.net lassan költözködik

Elolvasom a cikket →