Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Minden bélyeggyűjtő szíve csücske

Szerző   /  2018-12-27  /  No Comments

    Print       Email

Sok keresett és népszerű bélyeg van a világon, amit minden bélyeggyűjtő szeretne a bélyeggyűjteményében látni. Ezek közül is ma a fordított párokra térünk ki.

A fordított párok nyilván nem szokványos bélyegek, amit az ember levélen lát, vagy átlagember a postán megvehet. A különlegesség és ritkaság érzetét keltik talán egy szórakozott nyomdász tréfájaként vagy esetleg figyelmetlenségének eredményeként. Nagyon jól mutatnak egy bélyeggyűjteményben, igazi gyöngyszemek.

Ezért is találták ki őket – a bélyeggyűjtők számára. Vannak persze olyan bélyegek, melyek kizárólag fordított párban nyomtathatók, gondoljunk csak a háromszög alakú bélyegekre, amik gazdaságosan csak fordított párokban nyomtathatók. Ezeknél természetes a fordított párok előfordulása, ezt legfeljebb még a csíkok tükrözésével lehet fokozni.

1952. Madarak. Egy klasszikus magyar téte béche. forrás: phillap.hu

A fordított párok illetve csíkok valójában nagyon kreatív és okos termékek a bélyeggyűjtők vágyainak kiszolgálására. Csupán némi nyomdatechnikai előkészület kell csak ahhoz, hogy valamennyi ívben születhessenek az oldaluknál illetve a talpuknál összefüggő fordított párok. Hogy ívenként menny van ezekből, csak a gyártó döntése. A fordított párok száma és előfordulási aránya természetesen függ az ív méretétől és dimenziójától.

Az 1956-ban megjelent Hunyadi János kiadás valamennyi bélyegét elfordítva nyomták a mellette lévőhöz képest, így a fordított párok előfordulási aránya magas.

Hunyadi János ív. Forrás: darabanth.hu

Egy íven belül lehet csak egy fordított állású bélyeg csík – általában az ív közepén, de lehet akár több is – mindez csak döntés kérdése. Persze minél kevesebb a fordított párok aránya a teljes kiadáson belül, annál ritkábbak és értékesebbek a fordított párok.

A magyar bélyegkiadás nem igazán bővelkedik fordított párokban, a háromszög alakú bélyegeken kívül. Első körben minden bélyeggűjtő csak az Újjáépítés sorra vagy Hunyadi Jánosra gondol.

1945. Újjáépítés.

A huszadik század végének legismertebb fordított párja az “Emberi jogok” bélyeg illetve kisív. Ez a bélyeg különleges kisívekben készült, amely a bélyegek talpánál illetve felső szélén összefüggő bélyegekből áll. Ezt ráadásul még feldobja az ENSZ szelvény, amely asszimetrikussá teszi a csíkokat – így még látványosabb a fordított állás.

Várok kedves gyűjtőtársainktól is a fordított párokat fényképezve vagy scannelve, Facebook csoportunkban!

    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

A világ változik – a bélyegvilág.net lassan költözködik

Elolvasom a cikket →