Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Négymilliárd forintnyi értékes bélyeg

Szerző   /  2021-05-16  /  No Comments

Érdekes kérdés továbbá, hogy vajon mennyi a magyarországi magánkézben lévő bélyeggyűjtemények összértéke. Erre csak egy nagyon durva becsléssel lehet megadni a választ a gyűjtemények száma és átlagos értéke alapján.

    Print       Email

Az értékes bélyegek klubjában joggal merül fel a kérdés, hogy van-e egymilliárd forint értékű bélyeg, vagy netalán még ennél is értékesebb?

A válasz erre roppant egyszerű: pillanatnyilag nem tudunk erről, azonban egymilliárd forint értékű bélyeggyűjtemény bizonyára több is van a világon. Az állami bélyegmúzeumok mellett számos nagyon komoly magángyűjtemény van, tele értékes bélyegekkel, melynek értéke több millió dollár értékű, azaz átszámítva egymilliárd forint feletti.

Általánosságban az a megfigyelésem, hogy az embereket a bélyeggyűjtés kapcsán leginkább a bélyegek illetve bélyeggyűjteménye értéke hozza izgalomba. Ugyan van néhány értékes bélyeg, bélyeggyűjtemény és story, ami fel tudja kelteni a bélyeggyűjtés iránt a figyelmet, azonban az emberek többségének rögtön a sok értékes bélyeg és a pénz illetve magas érték jut az eszébe.

Egy nagyon értékes bélyeg
A kék Mauríciusz, egy rendkívül értékes bélyeg

A bélyeggyűjtők körében némileg más a helyzet. Nem minden bélyeggyűjtőnek az a célja, hogy minél magasabb piaci értékű gyűjteményt tudhasson magáénak, sokan valamilyen téma, motívum illetve ország- vagy speciál gyűjtemény kialakítását tűzték ki célul. Nem minél több értékes bélyeg a cél. Őket ugyan nem a gyűjtemény értéke motiválja, azonban minden komoly bélyeggyűjtő előbb utóbb anyagi korlátokba ütközik egy-egy hiányzó és értékesebb tétel megszerzésekor. Ha nem is egymilliárd, de már egy néhány tízezer vagy százezer forint értékű bélyeg beszerzése is komoly anyagi áldozatot – vagy szebben fogalmazva befektetést – jelent, a megtérülés garanciája nélkül.

Érdekes kérdés továbbá, hogy vajon mennyi a magyarországi magánkézben lévő bélyeggyűjtemények összértéke. Sok értékes bélyeg van, a kérdés az, hogy összesen mennyit érnek. Erre csak egy nagyon durva becsléssel lehet megadni a választ a gyűjtemények száma és átlagos értéke alapján. Az aktív, szervezett bélyeggyűjtők száma négyezerre tehető. Ha a szervezeten kívüliekkel együtt nyolcezret mondunk, az egy optimista becslés. Kérdés, hogy hozzávetőlegesen mekkora egy bélyeggyűjtemény átlagos értéke? Vegyünk félmillió forintot. Ebben az esetben az összérték négymilliárd forint. Ez persze csak egy becslés, kíváncsi vagyok mindenki véleményére a Facebook csoportunkban.

    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

A világ változik – a bélyegvilág.net lassan költözködik

Elolvasom a cikket →