Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Gyereksarok  >  Current Article

Örökölt bélyeggyűjtemény

Szerző   /  2021-06-28  /  No Comments

    Print       Email

A bélyeggyűjtő fórumokba és Facebook csoportokba a legtöbb kérdés örökölt bélyeggyűjtemény témában érkezik. Sajnos viszonylag gyakran fordul elő egy szeretett családtag elvesztése, aki után bélyeggyűjtemény maradt az örökösökre, akik nem értenek hozzá. és nem tudják mihez kezdjenek vele. Ezzel kapcsolatban szedtem csokorba néhány aranyszabályt és gyakorlati tanácsot:

A bélyeggyűjteményt helyezzük biztonságba, azaz száraz, stabil helyre, ahol a bélyegalbumokat állítva lehet tartani A nedves, dohos, esetleg penészes helységben tartott bélyegek könnyen összeragadnak, begombásodnak, ami értéktelenné teheti őket.

Oldalanént fényképezzük le a bélyeggyűjteményt. A dobozban, borítékokban tárolt bélyegekről elég csak néhány kép, mivel ezek nagy valószínűséggel tömegbélyegek, kilósáruk. Ez alól a díszes ún. elsőnapi borítékok jelenhetnek kivételt “First Day Cover” felirattal, illetve a háború előtti levelek, ezek is értékesek lehetnek.

A bélyegek korát a feliratokből és a bélyegek témájából lehet kikövetkeztetni. Általános érvényű igazság, hogy a magyar bélyegek közül komolyabb értéket az 1956 előtti kiadások képviselnek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egy ezutáni gyűjtemény ne lehetne komoly és értékes. A modern bélyegek vágottan (fogazat nélkül) például lényegesen értékesebbek, mint a fogazottak. A külföldi bélyegek esetén is a kor az érték egyik legfontosabb meghatározója, azonban itt is beszélhetünk komoly és értékes modern gyűjteményekről, összeállításokról.

A bélyeggyűjtemény értékbecslése összetett folyamat. Legegyszerűbb belépni valamelyik nagy létszámú bélyeggyűjtő csoportba, ahol a képek alapján jószándékú filatelisták támpontot adnak a bélyeggyűjtemény értékére vonatkozóan. Ez inkább támpont illetve vélemény arra vonatkozóan, hogy léptékében milyen piaci értéket képviselhet a bélyeggyűjtemény. Óvakodjunk a privátban gyors ajánlatot tevő esetleges hiénáktól, akik az örökösök tudatlanságát kihasználva igyekeznek gyorsan, de áron alul hozzájutni a bélyeggyűjteményhez.

Ezután érdemes meghozni a döntést, hogy mi legyen a gyűjtemény sorsa. Gondoljunk bele, hogy egy bélyeggyűjtemény mennyire személyes családi hagyaték és emlék. Eltávozott hozzátartozónk évekig, évtizedekig fejlesztette, csinosítgatta, adminisztrálta a gyűjteményt, remélve, hogy egy gyermek vagy unoka folytaja majd a gyűjtés és örömét leli a bélyeggyűjteményben. Érdemes elgondolkodni, hogy nincs-e a családban vagy a jóbarátok közt gyűjtő vagy olyan történelem vagy kultúra iránt érdeklődő ember, akinél érdeklődési köre folytán a bélyeggyűjtemény tovább élhet.

Amennyiben nincs kire rábízni a bélyegeket, marad az értékesítés. Amennyiben az előzetes értékbecslés komolyabb piaci értékkel (pl tízezer forint felett) kecsegtetett, akkor érdemes részletesebb értékbecslést végezni. A részletes értékbecslésről illetve értékesítési lehetőségekről egy korábbi már több cikkben írtunk, mely itt érhető el. illetve itt, és itt

    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

Dinoszaurusz bélyeg

A világ urai

Elolvasom a cikket →