Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Penny Black – a világ első bélyege

Szerző   /  2017-03-04  /  No Comments

    Print       Email

A világ első bélyege NagyBritanniában jelent meg 1840. május 1-én. A fekete, egy penny névértékű bélyeg közkeletű neve Penny Black lett a bélyeggyűjtők körében.

A Penny Black-et az első napon csak Londonban árusították, a többi postahivatalban továbbra is készpénzzel egyenlítették ki a levéltovábbítás díját. Az egy penny-s bélyeg egy negyed unciás (14 gramm) küldemény bérmentesítésére szolgált, az országban bárhova.

A Penny Black előkészítése 1837-ben indult Sir Rowland Hill irányításával, aki a nehézkes készpénzes bérmentesítés helyett felragasztható bélyegek illetve bélyeggel ellátott (díjjegyes) borítékok használatával akarta egyszerűbbé tenni a posta munkáját és a levélfeladók életét.

Bár az Egyesült Királyság és vele együtt a Penny Black lett a világ első felragasztható bélyege, hasonló koncepció már korábban felmerült az Osztrák-Magyar monarchiában, Svédországban és Görögországban is, csak nem valósult meg. Gondoljunk csak bele, hogy kis híján nálunk futhattak volna a világ első bélyegei!

Ezen a nyomdagépen készült a Penny Black illetve később a Penny Blue is.

A Penny Black természetesen az akkori uralkodó, Viktória királynő arcképét ábrázolja. A bélyeg alsó sarkaiban szereplő betűk pedig a nyomólemez (bal alsó sarok) illetve a bélyeg ívben lévő pozícióját (jobb alsó sarok) mutatja. Ennek segítségével utólag rekonstruálhatók az ívek, megfelelő idő és főleg pénz birtokában akár egy teljes ívet össze lehet gyűjtheti utólag, mint ahogy az a melléket ábra mutatja.

AA
AB
AC
AD
AE
AF
AG
AH
AI
AJ
AK
AL
BA
BB
BC
BD
BE
BF
BG
BH
BI
BJ
BK
BL
CA
CB
CC
CD
CE
CF
CG
CH
CI
CJ
CK
CL
DA
DB
DC
DD
DE
DF
DG
DH
DI
DJ
DK
DL
EA
EB
EC
ED
EE
EF
EG
EH
EI
EJ
EK
EL
FA
FB
FC
FD
FE
FF
FG
FH
FI
FJ
FK
FL
GA
GB
GC
GD
GE
GF
GG
GH
GI
GJ
GK
GL
HA
HB
HC
HD
HE
HF
HG
HH
HI
HJ
HK
HL
IA
IB
IC
ID
IE
IF
IG
IH
II
IJ
IK
IL
JA
JB
JC
JD
JE
JF
JG
JH
JI
JJ
JK
JL
KA
KB
KC
KD
KE
KF
KG
KH
KI
KJ
KK
KL
LA
LB
LC
LD
LE
LF
LG
LH
LI
LJ
LK
LL
MA
MB
MC
MD
ME
MF
MG
MH
MI
MJ
MK
ML
NA
NB
NC
ND
NE
NF
NG
NH
NI
NJ
NK
NL
OA
OB
OC
OD
OE
OF
OG
OH
OI
OJ
OK
OL
PA
PB
PC
PD
PE
PF
PG
PH
PI
PJ
PK
PL
QA
QB
QC
QD
QE
QF
QG
QH
QI
QJ
QK
QL
RA
RB
RC
RD
RE
RF
RG
RH
RI
RJ
RK
RL
SA
SB
SC
SD
SE
SF
SG
SH
SI
SJ
SK
SL
TA
TB
TC
TD
TE
TF
TG
TH
TI
TJ
TK
TL

Az alábbi képen pedig egy jókora ívdarab látható. Megfigyelhető rajta a lemezek és pozíciók ABC szerinti jelölése a bélyegek sarkaiban.

Penny Black ívdarab

 

A fent leírt rekonstuálásra  azért is lehet szükség, mert a Penny Black-ből mindössze egy teljes postatiszta ív maradt fent, ami a Brit Postamúzeumban tekinthető meg.

Mivel a világ első bélyege fekete színű volt, a fekete színű bélyegző nem látszódott volna jól rajta, ezért piros színű bélyegzővel történt az érvénytelenítése, amit ráadásul könnyű volt lemosni. A fekete szín és ez a tény okozta, hogy a Penny Black-et kevesebb, mint  egy év után – 1841 februárjában kivonták a forgalomból, és a “Penny Red” váltotta fel. A piros bélyegekhez már tudtak fekete, nehezebben lemosható bélyegzőtintát használni,  de a találékony brittek még ekkor sem adták fel és igyekeztek továbbra is okosban megoldani a bérmentesítést: a bélyegek bélyegző lenyomat nélküli részeit kivágták, és ezekből ragasztottak össze érvényesnek tűnő bélyegeket. A brit királyi posta is lépett erre: további, bonyolultabb betűkódokkal látták el a bélyegeket a trükközés visszaszorítása érdekében.

A Penny Black-ből összesen 68 millió darab készült, és szerencsére sok meg is maradt. Lelkes bélyeggyűjtők számára ugyan nem olcsó, de nem is elérhetetlen ez a bélyeg, már tízezer forinttól hozzá lehet jutni egyhez.  A Penny Black – mint minden más fogazatlan bélyeg – értékét az általános állapot mellettt a bélyegek peremének szélessége is meghatározza, a legértékesebbek a szépen, centrálisan vágott bélyegek, egészségesen széles fehér kerettel minden oldalon.
De azt vajon tudja-e mindenki, hogy melyik ország volt a világon a második, aki országos bérmentesítésre alkalmas bélyeget adott ki?

A linkre kattintva elolvashatjuk.

    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

Kizárólag erős idegzetűeknek!

Elolvasom a cikket →