Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Gyereksarok  >  Current Article

Rákosi Mátyás bélyeggyűjteménye

Szerző   /  2019-03-31  /  No Comments

    Print       Email

Rákosi Mátyás – a magyar nép bölcs vezére a látszat szerint puritán életet élt. A színfalak mögött azonban jónéhány luxus élvezetnek is hódolt. Kevesen tudták róla például, hogy szenvedélyes bélyeggyűjtő is volt. Bélyeggyűjteményéről csak a legbelső bizalmi körébe tartozók tudtak, különösen azért, mert annak értéke sértette volna a nagy vezetőről kialakított propaganda képet.

Rákosi Mátyás

Bizalmasai – Gerő Ernő, Farkas Mihály és Péter Gábor visszaemlékezéseikben tettek felszínes említést Rákosi bélyeggyűjteményéről, miszerint “nem túl nagy, de annál értékesebb”, “egy kisebb hadsereget lehetne felszerelni belőle”, “bármelyik uralkodó megirigyelhetné”. Szemtanuk szerint az értékes bélyeggyűjteményt Rákosi személyes páncélszekrényében tartotta, mindenkori otthonában.

Az orosz politikatörténeti intézet (rppgi.ru) által közzétett kutatások szerint utolsó lakhelyén, a Gorkij megyei Arzamaszban lakó egykori ismerősei is tettek említést Rákosi Mátyás bélyeggyűjteményéről, amit “időnként és elmélyülten nézegetett”. Ezek a beszámolók is alátámasztják, hogy a bélyeggyűjtemény létezett, és hogy az emigrációba is magával vitte azt, ám Rákosi 1971-ben bekövetkezett halálát követően nyoma veszett.

A kutatás következő lépése a bélyeggyűjtemény felkutatása. Tekintve, hogy Rákosi Mátyás az emigrációban nagyon szerény körülmények között élt, nem valószínű, hogy eladta volna bélyeggyűjteményét. Egyrészt, mert a száműzetésben nem is lett volna rá lehetősége, másrészt vélhetően ez volt talán az utolsó dolog, ami egykori hatalmából megmaradt, ezért ragaszkodott hozzá. Így a kutatás jó eséllyel fellelheti a legendás bélyeggyűjteményt valamelyik KGB raktár mélyén – utána már csak az lesz a kérdés, hogy kit illet a mesés kincs és hazakerül-e valaha.

    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

Örökölt bélyeggyűjtemény

Elolvasom a cikket →