Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Sealand – egy mikroszkopikus ország igazi bélyegekkel

Szerző   /  2020-12-05  /  No Comments

    Print       Email

Sealand egy igazi mikronemzet – területe nem is négyzetkilométerben mérhető, hanem négyzetméterben. Az ország egy mindössze 400 négyzetméteres mesterséges talapzat az Északi-tengeren, 10 kilométerre az angol partoktól.

Sealand a távlatból

Sealand alapítója Paddy Roy Bates, aki kalózrádiót szeretett volna működtetni, és erre a célra vette birtokba a Rough Towers nevű elhagyott, a tengeren épült vasbeton megfigyelőpontot, és hamarosan a sziget, azaz Sealand hercegének kiáltotta ki magát.

Sealand madártávlatból – a szerkezet erősen erodálódott és felújításra szorul

A többi már hozta önmagát: a hercegségnek önálló zászlaja, címere, himnusza, pénze és természetesen bélyegkiadása is van, az útlevélről nem is beszélve, mely utóbbi több nemzetközi és bűnügyi galibát is okozott. Sealand jelenlegi uralkodója az alapító fia, Michel herceg.

Michael Bates, Sealand jelenlegi uralkodója

De lássuk a bélyegeket! Sealand 1967-es kikiáltása óta jelentős bélyegkibocsájtással is büszkélkedhet, mely 1969-ben indult be. Sealand bélyegei elsősorban a tengeri hajózáshoz illetve élővilághoz kapcsolódnak, és elsőnapi borítékon is megjelennek.

Sealand első bélyegei híres felfedezőknek állítanak emléket, mellettük az ország képe is helyet kapott.

Sealand első bélyegei: Felfedezők. 1969.

Bizonyos bélyegeken látható volt a herceg és a hercegné is.

Hajók, 1970

Sealand helikopter leszállóhellyel is rendelkezik – a platform megközelítésének egy a legkönnyebb módja – így a légiposta bélyeg kiadása is szükségszerűvé vált.

A légiposta bélyegen egy tintahal látható

Sealand bemutatását egy 1970-ben kiadott FDC-vel zárjuk.

Tengeri hajók FDC

Érdemes felkeresni Sealand webshopját – https://sealandgov.org/shop/, ahol pólók és bögrék mellett telket, személyazonosságit, bárói vagy grófi rangot is vásárolhatunk, hozzájárulva a hercegség nem túl magas GDP-jéhez.

    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

A világ változik – a bélyegvilág.net lassan költözködik

Elolvasom a cikket →