Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Gyereksarok  >  Current Article

Szakrális témák a hazai bélyegkiadás történetében

Szerző   /  2021-01-17  /  No Comments

Szakrális bélyegek a magyar filatélia történetében szakkönyv szakrális jelképek bélyegeken történő ábrázolásáról

    Print       Email

 

A Filatélia szó a bélyeggyűjtésre utal, eredetileg a görög filo (kedvelni) és ateleia (tehermentesség, adómentesség) szavakból származik. A bélyeggyűjtést valahol a művészet és a tudomány határmezsgyéjén található szenvedélynek, még inkább szerelemnek jellemezhetnénk. Hazánkban 170 éve használnak bélyeget levélpostai küldemények bérmentesítésére. Áttekintve ezt az időszakot, megállapítható, hogy a vallási élet eseményei és a kereszténység kulturális öröksége mindig tudtak témát adni a bélyegtervezők asztalára. Bizonyos korok hatalmon lévő politikai erői akadályozták, máskor, segítették ezt a folyamatot.

A szerző nemcsak teológiai végzettségű, de 40 éve bélyeggyűjtő is, így kézenfekvő volt a témaválasztása. Tételesen bemutatva az egyes kiadásokat, kimutatja a postai szolgáltatásokat igénybe vevő társadalom szakrális tárgyú igényének jelenlétét. A bélyegek ábrái, grafikai megoldásai sokat fejlődtek, sokat változtak az elmúlt évtizedek során. A változó fogyasztói igények, a közízlés-változás és a politikai rendszerek kényszere a jelképek, címerek, feliratok időről-időre történő teljes lecserélését eredményezték. Ebben a folytonosan mozgásban lévő környezetben kellett megtalálnia helyét a szakrális jelképeknek és vallási tartalmaknak. A szerző a szakralitást ökumenikus szellemben értelmezi, így az ortodox és protestáns felekezetek, illetve zsidó vonatkozású bélyegkiadásokról is szót ejt. Így tesz a Cserkészet témájában kiadott bélyegekkel is, bár azok kifejezett vallási jelképet általában nem hordoznak, mégis szorosan kapcsolódnak a vallási élet témáihoz. 

Az Országos Széchenyi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtár szolgáltatásának igénybevételével, 40 éves gyűjtői munka és több éves kutatás, irodalmi források feldolgozásával, a szerző magánkiadásaként megjelenő 70 oldalas kötet 70 saját készítésű fényképfelvételt is tartalmaz. A kiadvány díjmentesen letölthető az OSZK-MEK oldaláról: https://mek.oszk.hu/21100/21177 (ISBN 978-615-00-8099-4) 

szerző: Druzsin József

    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

Örökölt bélyeggyűjtemény

Elolvasom a cikket →