Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Szovjet ember első a világűrben

Szerző   /  2020-10-26  /  No Comments

    Print       Email

Szovjet ember első a világűrben – az akkori űrversenyben ebben a velős mondatban fogalmazták meg mindent, ami fontos. A kommunikációs eszköztárból nem hiányozhattak a bélyegek sem – a Magyar Posta két bélyeget jelentetett meg az első asztronauta tiszteletére, 1961. április 25-én, két héttel a repülés után.

A Magyar Posta 1961-es Gagarin a világűrben c. bélyegpárja

A bélyegeken a Vosztok-1 űrhajó 1961. április 12-én repítette Jurij Gagarint 108 percre a világűrbe. A bélyegeken a rakétát és a szkafander biztonsági okokból stilizált, elváltoztatott formában ábrázolták a technológia védelme érdekében. Ez nagyon szépen megfigyelhető, ha összehasonlítjuk a bélyegeket a korabeli fényképekkel és filmekkel.

Szovjet ember első a világűrben

A bélyegek mellett néhány érdekes információ Gagarinról.

Indulása előtt Gagarin búcsúlevelet is írt feleségének és lányainak, azt azonban a szerencsés visszatérést követően a család nem bontotta ki. Hét évvel később olvasták csak el az űrhajós levelét, amikor Gagarin egy rutin repülés közben életét vesztette. Gagarin testét elhamvasztották, hamvait a Kreml falában helyezték el a moszkvai Vörös Téren.

Gagarin űrhajóját, a Vosztok-3KA-2-t a Sotheby’s aukciósház adta el öt évvel ezelőtt, csaknem hárommillió dollárért.

Gagarint állítólag felesége rajtakapta egy másik nővel. Az űrhajós megpróbált megmenekülni a helyzetből, ezért kiugrott a csukott ablakon keresztül. A mutatványban csoda, hogy csak egyetlen vágást szerzett az arcán.

Gagarin gyermekei nem lettek űrhajósok: idősebb lánya művészettörténész lett. Jelenleg a Kreml Múzeumot vezeti. Másik lánya egyetemi tanár, a közgazdaságtan professzora.

Gagarin halála után szülővárosát, Gzhatsk-ot azonnal átnevezték. 1968 óta a város neve Gagarin.

    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

A világ változik – a bélyegvilág.net lassan költözködik

Elolvasom a cikket →