Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Újabb bélyeg világritkaság bukkant fel – eléri-e Süket Gyurka a hatvanmillió dollárt?

Szerző   /  2020-04-01  /  No Comments

    Print       Email

Ha azt gondoljuk, hogy a bélyeggyűjtés unalmas és nem tartogat újabb meglepetéseket, el kell ismerjük, hogy tévedtünk. A filatélia világában hosszabb ideje nem fedeztek fel újabb világritkaságot, azonban most megtört a jég.

A szenzációs bejelentés a Cabdbe’s aukciós háztól érkezett, következő éves nagyárverésük beharangozójában. Az árverés fő sztárja egy zöld színű, fél penny névértékű, V. György királyt ábrázoló bélyeg, melynek jobb füle egy eddig ismeretlen tévnyomat miatt eltér a szokásostól. A különleges bélyeg Travor Francis Boyle nyugalmazott nyomdai minőségellenőr hagyatékából került elő. A nyomdász végrendeletében írta le a tévnyomat felfedezésének történetét, valamint azt, hogy rögtön korrigálta a hibát, azonban azt nem jelentette és a hibás bélyeget szendvicse dobozában kicsempészte a nyomdából. A bélyeget 1926 óta egy szivardobozban tartotta, három válása során mindvégig titkolva annak létezését.

Süket Gyurka, a világ legritkább és legértékesebb bélyege

A ritka bélyeg már becenevet is kapott – Deaf Georgie – Süket Gyurka névre keresztelte el a filatéliai közösség.

A nagyágyú kikiáltási értéke csillagászati – 15 millió dollár. Tekintettel a világpiaici befektetési válságra, elemzők szerint könnyen elképzelhető ennek négyszerese, 60 millió dolláros ár is, ami a világ legértékesebb bélyegeinek toplistájára repítené Süket Gyurkát.

Az örökösök nyilatkozatuk szerint egyenlő részben osztják el a Trevor nagypapa hagyatékából befolyó összeget. Egyikük, Boyle Mátyás 1990 óta Magyarországon lakik, ő a budapesti kátyúk kijavítására szánna egy jelentősebb összeget belőle.

Süket Gyurka (bal oldalon), mellette jobb oldalon a támpéldány. A különbség első ránézésre nem szembeötlő, azonban jelentős és megismételhetetlen
    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

Kizárólag erős idegzetűeknek!

Elolvasom a cikket →