Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Villámcsapás és Sas – két világháborús hős

Szerző   /  2020-06-22  /  1 Comment

A bélyegek a II. világháborús lengyel flotta hajóinak állítanak emléket.

    Print       Email

1970-ben jelent meg ez a két lengyel bélyeg – sajnos a harmadik a sorozatból hiányzik. A bélyegek a II. világháborús lengyel flotta hajóinak állítanak emléket.

A bélyegek formája is kecses és elegáns – alkalmazkodik a hajók méreteihez. Ismerkedjünk meg velük egy kicsit közelebbről.

A 40 groszy-s bélyegen Piorun romboló látható, mely a II. világháborúban teljesített szolgálatot a lengyel flotta kötelékében. A Piorun (lengyelül villámcsapás) 109 méter hosszú, N osztályú romboló Skóciában készült és 1940-ben került vízre. 1946-tól a Brit flottához került HMS Noble néven, ahol 1955-ig volt szolgálatban.

Az Orzel (Sas) tengeralattjáró Hollandiában készült lengyel mérnökök közreműködésével a harmincas évek végén, és 1939-ben bocsátották vízre.

A 84 méter hosszú tengeralattjáró sajnos csak egy évig volt szolgálatban, 1940. májusában ismeretlen körülmények között eltűnt. Több elmélet is létezik a katasztrófáról, ezek közül a legvalószínűbb, hogy az Orzel a Skagerraknál aknára futott, de az sem kizárt, hogy az angol flotta süllyesztette el tévedésből. A 2000-es évek elején több expedíciót is indítottak az Orzel felkutatására, eredménytelenül.

    Print       Email

1 Comment

  1. […] A hajózás éppen ezért kedvelt téma a bélyeggyűjtők körében. Ma, reméljük nem csak nekik okozunk örömet az NDK hajógyártásának remekeit bemutató bélyegekkel. A bélyegeken szerepel a hajók pontos típusa is, így akit bővebben érdekelnek ezek a nagyszerű hajók, rákereshetnek az interneten. Akit pedig további hajós bélyegek érdekelnek, meg tudja nézni lengyel hadihajós bejegyzésünket, ide kattintva. […]

Esetleg ezek is tetszenek...

A világ változik – a bélyegvilág.net lassan költözködik

Elolvasom a cikket →