Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

XIII. Alfonz spanyol király – több milliárd bélyegen

Szerző   /  2020-10-04  /  No Comments

…kijelenthetjük, hogy XIII. Alfonz arcképe több, mint 30 évnyi uralkodása alatt több milliárd bélyegre került rá, egészen gyermekkorától 1931-ben történt trónfosztásáig…

    Print       Email

A spanyol királyi család I. János Károly korrupciós botránya révén gyakran szerepel a hírekben. Ezúttal XIII. Alfonz a vendégünk 1922-ből, tehát közel száz évvel ezelőttről. Ezekből a forgalmi bélyegekből névértékenként több, mint százmillió példányt adtak ki, kijelenthetjük, hogy XIII. Alfonz arcképe több, mint 30 évnyi uralkodása alatt több milliárd bélyegre került rá, egészen gyermekkorától 1931-ben történt trónfosztásáig.

Így ezek a bélyegek sem képviselnek magas piaci értéket, azonban nagyon sokat mesélnek Spanyolország és Európa történelméről.

XIII. Alfonz kacifántos trónöröklési viták után, formálisan újszülött korában lett király, majd 1902-ben foglalta el ténylegesen a trónt.

XIII. Alfonz nagyanyja, a trónfosztott II. Izabella királynő nagyon rossz néven vette, hogy nem őt, hanem menyét, Habsburg–Tescheni Mária Krisztina spanyol királynét nevezték ki régenssé.

Mária Krisztina 17 éven át vezette Spanyolországot. Fiának 16. születésnapján, 1902. május 17-én, akit ekkor nagykorúvá nyilvánítottak, Mária Krisztina régens átadta a hatalmat XIII. Alfonznak. Az ifjú Alfonz örököse ekkor legidősebb nővére, Mária de las Mercedes volt, majd az ő halála (1904) után annak idősebb fia, Bourbon–Szicíliai Alfonz (1901–1964), aki a születése jogán a nápoly–szicíliai hercegi címe mellé a spanyol királyi hercegi címet is elnyerte, és 1904-től 1907-ig az Asztúria hercege címet is viselte.

Érdemes utána olvasni életéről és családjáról, mely Európa teljes történelmét átszövi, magyar vonatkozásokkal is. Ezek közül megemlítjük, hogy Alfonz adott menedéket a trónfosztott utolsó Habsburg uralkodó, IV. Károly özvegyének, Bourbon-Pármail Zita császárnénak és királynénak, valamint családjának 1922-ben a nagyhatalmak tiltakozása ellenére.

    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

A világ változik – a bélyegvilág.net lassan költözködik

Elolvasom a cikket →